dimecres, 26 d’octubre del 2011

HALIL BÀRCENA

El passat cap de setmana vaig assistir al seminari de formació, que ofereix la delegació per al professorat de religió i que també està obert a tots els interessats. Aquesta primera trobada, varem intentar aprofundir en l'experiència espiritual del sufisme de la mà d'aquest gran home. Halil Bárcena és un arabista, especialitzat en l'estudi del sufisme, la dimensio místiva de l'islam, i més concretament en la figura del poeta sufi persa Mawlânâ Rîmî, inspirador de l'escola sufí dels dervichos giradors. Diplomat en llengua àrab i màster en Estudis  Àrabs i Islàmics, ha realitzat estudis de filologia àrab i ciències de l'islam en diverses universitats i institucions acadèmiques àrabs del Marroc, Liban, Jordània, Siria i Turquia, així com de llengua persa. Estudiós de la dimensió musical del sifisme, ha realitzat estudis de musicologia islàmica, així como de tajuid o recitació alcorànica, essent intèrpret de ney , flauta sufí de canya utilitzada pels dervixos giradors.
És autor d' El sufisme (Fragmeta, Barcelona, 2008) i de l'edició, traducció de l'àrab al català del Diwân, obra poètica completa del poeta sufí Mansur Hal.lâj (Fragmenta, Barcelona, 2010). Ha publicat també, en
col.laboració amb Maria Corbí, Jesús de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espiritualidad laica y desde el sufismo (Verloc, Barcelona, 2010). En castellà és autor d'Introducción al sufismo (Fragmenta, en premsa).
Autor de nombrosos articles sobre sufisme i mística islàmica, en l'actualidad prepara la seva tesi doctoral sobre la mística de l'escolta en Mawlânâ Rûmi i el simbolisme musical de la seva poesia.
És professor de mística sufí i pensament espiritual islàmic en el Màster d'Història de les Religions de la Universitat de Barcelona, així com del Màster "Pensament i religions d'Asia" de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor visitant a la Universitat de Deusto (bilbao)) i a la Universitat Nacional d'Heredia (Costa Rica), així com del Centre d'Estudis de les Tradicions Religioses de Barcelona.
L’any 1988, va fundar l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores, així com del grup de música i dansa sufís ‘Ushâq, dedicat a interpretar el repertori musical dels dervixos giradors.
Si vos fa ganes saber més ho podeu fer a travers del seu blog:  http://instituto-sufi.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada