Uns 3.000 anys a. C. Es va iniciar aquesta civilització devora el riu Nil. Es va organitzar en dues zones diferents: Alt Egipte i Baix Egipte.
Egipte estava governat pel faraó que era considerat un Déu vivent amb poders tals com demanar al sol que sortís, que cresquessin les aigües del riu Nil ...
Aquestes crescudes amb les seves inundacions, fertilitzaven les terres de les voreres. Els controlaven l’aigua mitjançant canals que permetien drenar els camps i preparar-los per sembrar. Així les cuites eren molt abundants. Els cultius principals eren blat, civada i lli. També recol·lectaven papir per escriure i per construir barques, calçat ... La ramaderia estava formava per bous, ovelles, cabres i porcs. L’amo de terra era el faraó i era el qui administrava les riqueses.
La societat egípcia estava organitzada segons classes socials que per ordre d’importància eren: sacerdots, escribes, guerres, agricultors i esclaus.
Els egipcis eren politeistes. Alguns estaven representats per figures humanes amb cap d’animal. Els mes importants eren: Amon-Ra, Horus, Osiris, Ra, Isis y Anubis. També adoraven a alguns animals que consideraven sagrats: com els bous o els escarabats. Creien en la vida després de la mort. Al morir l’anima es presentava davant Osiris per ser jutjada i un cop passat el judici, tornava a unir-se amb el cos eternament, per això s’embalsamaven els cossos. La momificació consistia en llevar les visceres del cos, omplir-lo amb olis especials i després embolicar-lo amb venes.
Un cop momificat el cos, es dipositava a la seva tomba acompanyat dels seus objectes personals i ofrenes . A vegades se col·locava una estàtua del difunt per si el seu cos s’espenyava. La tomba es considerava la morada eterna dels morts. Els faraons i els membres importants de la societat construïen enormes tombes com les piràmides o les mastabes.
Construïen fabulosos temples per als seus deus. Son famosos els de Luxor i Karnak, dedicats al Amon.
També ens han deixat moltes escultures realitzades en pedra, com els bust de la reina Nefertiti.
S’han de destacar també les mas cares que cobrien les mòmies i les estàtues de fusta que es col·locaven dins les tombes destinades a allotjar les animes.
També ens han deixat mostres de la seva pintura en papirus, en les parets dels temples i a les tombes. Les figures es representaven de perfil.
M'agradat
ResponEliminaM'Agrada egipte
ResponEliminaa yo magardat com sacagan els organ per nas
ResponEliminahola soy asier y me gusta que le sacaban el cerebro por la nariz
ResponEliminaHola soc na MARIA ANDREA y ma agradat que fosin molts presumits i no me ha agradat que es llevasin els faraons i els criats a les seves tombes perque ells es moriesen
ResponEliminaADEÚ.................................